Amouret
Buikpijn na seks

Buikpijn na seks: dit zijn de oorzaken en oplossingen

Bij buikpijn gaan bij mij de alarmbellen meteen af. Dit gebeurt trouwens dagelijks, omdat ik een prikkelbare en spastische darm heb. In dit artikel gaat het (gelukkig) niet over dit onderwerp, maar over buikpijn na seks. Ook geen pretje, zeker niet omdat het nog best vaak voorkomt. 20% van de vrouwen heeft last van pijn bij het vrijen. Dit uit zich vaak in pijnklachten bij de ingang van de vagina en dieper in de buik. In dit artikel kijken we naar de oorzaken en mogelijke oplossingen.

Buikpijn na seks

Buikpijn na seks is een diepe pijn in de buik of de bekkenbodem. Meestal komt de pijn in een bepaalde houding. Een voorbeeld is als de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Dit gebeurt vaak bij groot geschapen mannen. Nu is het natuurlijk geen oplossing om je partner met een grote penis de deur te wijzen. Dat is ook helemaal niet nodig, omdat je met bepaalde standjes minder diep gepenetreerd wordt.

Als je het ‘op zijn hondjes’ doet, laat je je mannelijke partner plat op jouw rug liggen. Dan is de penetratie minder diep. Dat is ook een goede tip als jij bovenop zit. Door plat op je man, vriend of minnaar te liggen, heb je minder pijn.

Het orgasme als boosdoener

Je leest het goed, het orgasme kan ook de boosdoener zijn. Die gaan we je al helemaal niet ontnemen. Het ligt in feite ook niet aan het klaarkomen, maar aan de bekkenbodemspieren. Tijdens een orgasme trekken de spieren in het bekken en de bekkenbodem samen. Die samentrekking kan tot pijnlijke krampen leiden, vergelijkbaar met je menstruatie. Er zijn drie oplossingen:

  • Een warme kruik waar het pijn doet
  • Ontspanningsoefeningen voor de bekkenbodemspieren
  • Ademhaling na het vrijen omlaag brengen, zo ontspant de bekkenbodem

Andere oorzaken

Buikpijn na seks kan vele oorzaken hebben. Hierboven hebben we de meest voorkomende seksuele oorzaken genoemd. Er kan ook iets medisch aan de hand zijn. Het is dan ook altijd goed om in het geval van blijvende buikpijn naar de huisarts te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een vleesboom hebben, een goedaardig balletje in de baarmoeder.

Ook cystes zijn mogelijke oorzaken, net als chronische darmklachten. En over de darmen gesproken, tijdens de seks gaat het stevig op en neer. Daardoor komt er flink wat lucht in de vagina. En die lucht moet er ook weer uit. Hoe gebeurt dat? Juist, door te winden. Dit is natuurlijk niet heel sexy als jullie met zwetende lichamen aan het uithijgen zijn. Maar ja, als je ze inhoudt, krijg je buikpijn. Gelukkig moeten vrouwen na de seks altijd plassen. Dan kan je er meteen een paar laten ontglippen.

Tot slot willen de soa benoemen. Een soa is nooit een pretje en kan voor uiteenlopende klachten zorgen. Buikpijn is er een van. Met wisselende partners is het daarom slim om altijd een condoom te gebruiken.

Oplossingen voor buikpijn na seks

Voordat je gaat nadenken over de oplossingen zul je eerst de oorzaak moeten kennen. Dat valt niet altijd mee, maar neem hier goed de tijd voor. Gelukkig zijn er al diverse oplossingen die de klachten wat kunnen verminderen.

Een goed glijmiddel is hier een voorbeeld van. De penetratie verloopt er een stukje soepeler door. Dit zorgt niet alleen voor een prettiger gevoel bij de ingang van de vagina, maar ook in de buik.

Als je partner een penis heeft die je alleen in films ziet, of bij paarden, is het zaak om standjes te vinden waarbij je nog een beetje gespaard wordt. We hebben in dit artikel al twee standjes meegegeven. Er zijn er zeker nog meer. En het leuke is dat jullie hier zelf mee kunnen experimenteren.

Tot slot kunnen oefeningen voor de bekkenbodemspieren helpen. De pijn wordt namelijk vaak veroorzaakt door krampen in die regionen. Door de bekkenbodemspieren te trainen, worden ze sterker. Dit kan met ‘gewone oefeningen’, maar ook met vagina balletjes. Ben Wa ballen zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor bekkenbodemoefeningen. En het is nog lekker ook.

Conclusie

Buikpijn na seks is allesbehalve prettig. Het doet niet alleen pijn, maar zorgt er ook voor dat de zin in seks vermindert. En dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. De meeste pijnklachten kunnen worden opgelost. Daarbij is het belangrijk dat eerst de oorzaak wordt gevonden. Dan is het namelijk makkelijker om een goede oplossing te vinden.

Oplossingen vind je onder meer in een ander seksstandje, in hulpmiddelen zoals glijmiddel en in vagina ballen. Houd in ieder geval moed. Ook jouw buikpijnklachten na de seks kunnen verholpen worden.

Avatar foto

Maxime Kortegraaf