Amouret
Glijmiddel of siliconen

Moet ik glijmiddel op waterbasis of siliconen glijmiddel kopen? 🧴

Op zeldzame uitzonderingen na is de voornaamste keuze die je bij glijmiddel moet maken of je voor een glijmiddel op waterbasis of op basis van siliconen kiest. Allebei hebben ze hun specifieke kwaliteiten. Het belangrijkste verschil tussen waterbasis en siliconen is dat een glijmiddel op basis van siliconen niet altijd te gebruiken is, terwijl dat bij een glijmiddel op waterbasis wel kan. Dit en andere verschillen leggen we nu voor je uit.

Gebruik altijd glijmiddel

Voordat we überhaupt van start gaan met de verschillen tussen de twee, kunnen we het niet laten om te melden dat je eigenlijk altijd glijmiddel moet gebruiken. Bij seksspeeltjes is dit nodig om het glijden beter te laten verlopen. Een dildo of vibrator zonder glijmiddel voelt echt een stuk minder aangenaam aan. Ook seks met een partner is een stuk lekkerder met glijmiddel.

Wanneer gebruik je glijmiddel op basis van siliconen?

Een siliconen glijmiddel is een stukje dikker dan een glijmiddel op waterbasis. Dat heeft meerdere gevolgen. Dit glijmiddel laat een dun laagje achter op de huid. Een siliconen glijmiddel heeft een langere werking dan een glijmiddel op basis van water. Er blijft een laagje achter op de huid, en dit glijmiddel droogt niet op. Voor langdurige sensuele massages en anale seks is glijmiddel op siliconenbasis ideaal.

Een glijmiddel op basis van siliconen is wat lastiger schoon te maken. Het grote minpunt van dit type is dat het niet te gebruiken is in combinatie met seksspeeltjes op basis van siliconen. En laat dat nu net het beste materiaal voor sekstoys zijn. Doe dit ook echt niet, want als je seksspeeltje beschadigd raakt, hebben bacteriën vrij spel om zich te nestelen, met alle gevolgen van dien. Ook voor orale seks is siliconen glijmiddel niet zo geschikt.

Wanneer gebruik je glijmiddel op basis van water?

Een glijmiddel op basis van water is als een goed glas wijn of een lekker stuk chocola, het kan altijd. Dit is dan ook het meest voorkomende glijmiddel. Glijmiddel op waterbasis is relatief goedkoop. Het is eenvoudig schoon te maken, omdat het oplost in water. Dit glijmiddel laat geen vlekken achter en is veilig te gebruiken in combinatie met seksspeeltjes en condooms.

Glijmiddel op waterbasis voelt prettig op de huid aan en is geschikt voor orale seks. Een nadeel is dat deze gel wordt opgenomen door de huid. Glijmiddel op waterbasis droogt wat sneller op. Daardoor moet je iets vaker bijsmeren, en voor langdurige sensuele massages is dit glijmiddel niet zo geschikt.

Glijmiddel waterbasis of siliconen: wat is het beste?

Dat is eigenlijk niet te zeggen, omdat ze allebei hun kwaliteiten hebben. Het voordeel van een glijmiddel op waterbasis ten opzichte van siliconen is dat een gel op basis van water in vrijwel alle gevallen te gebruiken is. Alleen voor massages is het wat minder geschikt.

Een siliconen glijmiddel heeft wat beperkingen, maar is wel een erg gladde gel die lang meegaat. Een glijmiddel op waterbasis of siliconen is in sommige gevallen dan ook persoonlijke voorkeur. Met waterbasis kan wel meer kanten op.

Avatar foto

Martijn Katsman