Amouret
Hoe krijg je aambeien

Hoe krijg je aambeien? Ontdek de oorzaken en risicofactoren!

Iedereen kan aambeien krijgen en in aardig wat gevallen kun je er niks aan doen. Als je echter vraagt ‘hoe krijg je aambeien’, dan zijn er nog wel wat factoren die je zelf in de hand hebt. Die factoren hebben voornamelijk met je derrière te maken. Daarbij gaat het er onder meer om wat je in je achterwerk stopt en wat je eruit drukt. En met welke kracht.

Klinkt het nog een beetje cryptisch? Plat gezegd komt het erop neer of en hoe vaak je anale seks hebt en hoe hard je perst als je gaat poepen. In dit artikel leggen we je alles uit over het ontstaan van aambeien, hoe je ze behandelt en wat je kunt doen om het te voorkomen.

  1. Wat zijn aambeien?
  2. Hoe ontstaan aambeien?
  3. Wat is de rol van seks en aambeien?
  4. Hoe behandel je aambeien?
  5. Wat kun je doen om aambeien te voorkomen?

Hoe krijg je aambeien: vijf vragen en antwoorden

Wat zijn aambeien?

Het is niet fijn als je aambeien hebt. Het is een aandoening waarbij zwellichamen met bloedvaten opzwellen en ontstoken raken. Aambeien komen voor in het anus of het rectum. Er bestaan zowel inwendige als uitwendige aambeien.

De inwendige variant zie je logischerwijs niet, voelen doe je het echter wel. Dat geldt ook voor uitwendige aambeien. Ze lijken op pukkels en zijn hard.

Per aambei is het verschillend hoe ze zich ontwikkelen. Aambeien kunnen bijvoorbeeld gaan bloeden, wat je terugziet in je ontlasting. Dit kan geen kwaad, maar het is in het geval van bloed in je ontlasting altijd goed om een dokter te bellen. Voor de zekerheid moet je poep onderzocht worden. Een aambei is niet erg, darmkanker is dat uiteraard wel.

Anale jeuk

Aambeien kunnen pijnlijk zijn, alsof je een grote steenpuist bij je anus hebt. Ze kunnen echter ook jeuken, wat voor velen nog vervelender is. Dit komt vooral voor bij inwendige aambeien. Hoe moeilijk het ook is, is het slim om niet te gaan krabben. Om te beginnen is dit redelijk onsmakelijk, daarnaast kun je de boel openkrabben, waardoor je nog verder van huis bent.

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien kunnen verschillende oorzaken hebben. Omdat je op amouret.nl bent beland, gaan we eerst kijken naar de relatie van seks en aambeien. Die relatie is er zeker, maar je moet je ook niet gek laten maken door horrorverhalen.

Anale seks is een van de mogelijke veroorzakers van aambeien. Dit komt echter niet vaak voor. Tijdens de anale seks kunnen er in de anus beschadigingen ontstaan. Een van de voorbeelden is een gezwollen bloedvaatje, oftewel een aambei. Nogmaals, dit is redelijk zeldzaam. Aambeien hebben voornamelijk andere oorzaken.

Persen tijdens het poepen

Voor de duidelijkheid, dit gaat over het Nederlandse poepen en niet over de Vlaamse variant. Hoe prettig die variant ook mag zijn. Waarschijnlijk heb je vroeger van je ouders het advies gekregen om niet te gaan persen als je op het toilet zit. Een drol is wat dat betreft een gast met een duidelijke mening. Als hij naar buiten wil, klopt ie op de deur. Wil de drol dat niet, dan heb je ook geen aandrang.

Probeer je toch te poepen, dan is het onvermijdelijk dat je gaat persen. En dat is niet handig als je aambeien wilt voorkomen. Bij het persen loopt de druk in de aders rond je sluitspier namelijk op. Daardoor kunnen de aders gaan uitzetten, met aambeien tot gevolg. Aambeien kunnen ook voorkomen bij vrouwen die aan het bevallen zijn, vanwege het persen.

Andere oorzaken zijn een gebrekkige bloedsomloop en zwakte in het bindweefsel. Ook erfelijkheid speelt een rol. Mocht je meermaals last hebben van aambeien, dan kun je je ouders eens vragen of ze er ook regelmatig problemen mee ervaren. Dit hoef je niet per se tijdens het eten te doen.

Aambeien komen bij mannen en vrouwen voor. Op latere leeftijd is het risico wat groter.

Wat is de rol van seks bij aambeien?

Laten we nog even kijken naar de rol van seks bij aambeien. Als je op Google gaat zoeken, kun je verhalen tegenkomen die het afraden om anale seks te hebben of anale vibrators te gebruiken. Nogmaals, de kans is heel klein dat je na anale verwennerij last krijgt van aambeien.

Tijdens anale seks is het belangrijk om je kont(je) zoveel mogelijk te beschermen. Je moet zo eerlijk zijn om toe te geven dat de anus in eerste instantie als uitgang bedoeld is, en niet als ingang. Dit zie je in het ontbreken van vocht. Als je een vrouw in haar vagina penetreert, wordt het glad door het vocht dat in de vagina wordt ontwikkeld. In de anus heb je dat niet.

In foute films en bij verhalen in de kroeg wordt een beetje spuug gebruikt om de anus te bevochtigen. Je doet er goed aan om het bij de verhalen te houden. Speeksel droogt snel op. Een anaal glijmiddel is een veel beter idee. Dit blijft niet alleen langer glad, maar heeft ook een licht verdovende werking.

Door voorzichtig aan te doen en voldoende glijmiddel te gebruiken, heb je heel weinig kans om beschadigingen op te lopen. Natuurlijk kan het altijd, maar aambeien hebben in verreweg de meeste gevallen een andere oorzaak.

Hoe behandel je aambeien?

De auteur van dit artikel weet hoe aambeien niet behandeld moeten worden, daarover dadelijk meer. In de meeste gevallen is een behandeling niet nodig en gaat de aambei vanzelf over. Gezond eten en genoeg drinken versnelt het genezingsproces.

Je kunt er ook voor kiezen om een zalfje te halen bij de apotheek. Dit smeer je tweemaal daags op de aambei waarna deze waarschijnlijk snel verdwijnt.

Oh ja, nog iets belangrijks. Als je een aambei hebt, is het beter om even geen anale seks te hebben en ook geen speeltjes in je kont te stoppen. Het is pijnlijk en komt de genezing niet ten goede. Je kunt het vergelijken met een schaafwond waar je een minuut of tien overheen gaat schuren.

Wanneer naar de dokter?

Als de klachten niet overgaan of erger worden, of de aambei zit op een heel vervelende plek, dan kun je de dokter bellen. Daarbij is het wel zaak om een andere dokter te kiezen dan de auteur van dit artikel.

Deze persoon ging namelijk met een steenpuist naar de huisarts. Althans, dat dacht hij. Het bleek namelijk om een aambei te gaan. De huisarts zei: “Geen probleem, ik snijd hem wel even weg.” De aambei was inderdaad zo weggesneden. De auteur vond het al vreemd dat het zaakje niet gehecht moest worden, maar ‘het bloeden zou snel overgaan’.

Het was een minuut of 10 teruglopen naar huis, door een drukke stad, met een watje in de onderbroek. Die dag was het aangenaam weer, waardoor iedereen in korte broek liep. Halverwege de huisarts en de woning van de auteur zakte het vuurrood geworden watje naar beneden, met een man of 100 als toeschouwers.

Enigszins beschaamd liep de auteur naar huis, waarna hij gewapend met maandverband van zijn vrouw naar zijn werk ging. De wond is vervolgens nog ruim twee weken open geweest, met twee weken maandverband tot gevolg. Maar de aambei was wel verdwenen.

Je kunt aambeien operatief laten verwijderen. Dit gebeurt echter alleen als het écht nodig. En hopelijk op een iets professionelere manier.

Wat kun je doen om aambeien te voorkomen?

Aambeien zijn zoals vrijwel elke lichamelijke kwaal niet helemaal te voorkomen. Je kunt de kans op een aambei echter wel zo klein mogelijk maken. Gezond eten is belangrijk. Dat wil zeggen, veel vezels, groente, fruit en peulvruchten. Door veel vezels te eten, verloopt de stoelgang soepel en hoef je niet te persen.

Ook genoeg drinken is belangrijk, minstens anderhalve liter per dag. Kies daarbij voornamelijk voor water. En in het geval van anale seks is het goed om voldoende glijmiddel te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de seks soepel verloopt.

Bij anale seks is het ook belangrijk om niet zonder opwarming te penetreren. Nogmaals, de anus is in den beginne niet ontworpen om gepenetreerd te worden. Natuurlijk kan het wel, en is het voor veel mensen nog lekker ook, maar het gaat minder soepel dan penetratie van de vagina.

Je kunt de anus voorafgaand aan de penetratie een stukje oprekken. Ook kun je eerst een of twee vingers inbrengen. Zo verloopt de werkelijke penetratie een stukje makkelijker. Bij het ontstaan van aambeien speelt anale seks nauwelijks een rol. Voor beschadigingen zoals scheurtjes is een voorzichtige aanpak echter wel zo verstandig.

Conclusie: hoe krijg je aambeien?

Heb je geen anale seks omdat je bang bent dat je anders aambeien krijgt? Dat is niet nodig, want die kans is erg klein. Aambeien ontstaan vooral door te persen of door een combinatie van verkeerde voeding, te weinig drinken en erfelijkheid.

Aambeien zijn vervelend, maar niet ernstig. Meestal gaan ze vanzelf over en anders zijn er goede zalfjes beschikbaar. Als de aambei op een vervelende plek zit of je hebt er veel last van, dan kun je deze laten verwijderen. De auteur van dit artikel geeft nog mee dat dit op eigen risico is.

Avatar foto

Martijn Katsman