‘That time of the month again?’ In films hoor je het mannen (of jongens) vaak vragen. Als er iets is dat het mannelijk geslacht nooit gaat begrijpen is het de menstruatie van de vrouw. Ook voor vrouwen is het een ontdekkingstocht, die voor sommigen nooit eindigt. Geen enkel lichaam is hetzelfde en vrouwen kunnen op verschillende manieren menstrueren. In dit artikel kijken we naar de vraag: ‘hoe lang duurt ongesteldheid gemiddeld?’
Het woordje gemiddeld is belangrijk. Zoals gezegd kunnen er flinke verschillen zitten in de cycli. Daar gaan we dan ook wat dieper op in. Zo kijken we naar de ‘normale’ cyclus en ontdek je wanneer een cyclus verstoord is en wat de oorzaken daarvan zijn.
Hoe lang duurt ongesteldheid gemiddeld?
We geven nog een keer aan dat dit een gemiddelde is. Dat de duur van zowel de menstruatie als de cyclus per vrouw zeer verschillend kan zijn, ga je in dit blog meerdere keren tegenkomen.
De duur van de menstruatie
Als we kijken naar de normale ongesteldheid, dan komt deze ongeveer één keer per maand. De menstruatie gaat gepaard met bloedverlies. Dit kan een paar dagen duren, maar ook een week. Dit verschilt per vrouw en kun je niet beïnvloeden. De ene vrouw heeft nu eenmaal een langere en heftigere menstruatie dan bijvoorbeeld haar beste vriendin. In verreweg de meeste gevallen is het zo dat als je vanaf het begin regelmatig ongesteld wordt, dit zo blijft. En als je wat meer schommelingen hebt, blijven deze schommelingen er.
De cyclus duurt gemiddeld 28 dagen, met uitschieters naar boven en beneden. Je hoeft dus niet direct in de stress te schieten als je een keer wat later ongesteld wordt. Nu is er wel een groot verschil tussen vrouwen die de pil of een ander anticonceptiemiddel gebruiken en vrouwen die dat niet doen.
Tijdens het slikken van de pil word je namelijk regelmatig ongesteld. De meeste strips bestaan uit 21 pillen. De eerste pil neem je in op de eerste dag van je menstruatie. In de stopweek ben je ongesteld. Het wil niet zeggen dat de menstruatie een week duurt, ook dit verschilt per vrouw.
Er zijn ook vormen van anticonceptie waarbij je gedurende een lange periode niet ongesteld wordt.
Wat zegt de kleur over de menstruatie?
Het is vrouwen ongetwijfeld al eens opgevallen dat het bloed dat ze tijdens de menstruatie verliezen verschillende kleuren kan hebben. De kleuren hebben allemaal een betekenis. Als het maandverband en de toiletpot er felrood uitzien, heb je misschien het idee in een horrorfilm te zijn beland. Dat is zeker niet het geval. Het is doodnormaal dat het bloed de eerste dagen van de menstruatie felrood is. Het baarmoederslijmvlies scheidt zich namelijk sneller af en het bloed komt sneller uit je vagina. Hoe sneller het bloed eruit komt, hoe feller het is.
Naarmate de menstruatie op haar einde loopt, wordt het bloed donkerder kleuren, richting bruin. Dit is het menstruatiebloed dat er langer over heeft gedaan om het lichaam te verlaten. Daarom kleurt het donkerrood of bruin. Na je ongesteldheid kan er nog wat bruine afscheiding meekomen. Dit zijn bloedsporen die zijn achtergebleven. Hier hoef je niet van te schrikken. Veel vrouwen maken het elke cyclus mee.
Andere kleuren
Als het bloed lichtroze kleurt, kunnen er drie dingen aan de hand zijn. Het kan een mengeling zijn van menstruatiebloed met afscheiding. Extreem lichte menstruaties kunnen lichtroze lijken, omdat er weinig bloedverlies is. Het kan echter ook een vroeg symptoom van een zwangerschap zijn. Houd dit dus goed in de gaten.
Menstruatiebloed kan ook oranje, geel of zwart zijn. Oranje is heel zeldzaam, maar geel komt wat vaker voor. Dit bloed is vermengd met een gelige afscheiding. Zwart menstruatiebloed ziet er eng uit, maar is dat niet. Dit is achtergebleven bloed van de vorige ongesteldheid. Als je een infectie hebt, kan het bloed grijs worden. In dit geval is het verstandig om de dokter te bellen, ook wanneer je grijze afscheiding tijdens de zwangerschap hebt.
Wat is pseudo menstruatie?
Vrouwen die zwanger zijn, worden niet meer ongesteld. Dat is de theorie, maar de theorie sluit niet altijd aan op de werkelijkheid. Vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap nog ongesteld worden. Dit wordt pseudo menstruatie genoemd. Hierbij gaat het om bloedverlies dat op menstruatie lijkt.
Het kan schrikken zijn, bloedverlies tijdens de zwangerschap kan namelijk een slecht teken zijn. In het geval van pseudo menstruatie is er gelukkig niks aan de hand. Normaal gesproken krijgen de hersenen via het zwangerschapshormoon hCG een seintje dat er geen eicellen meer hoeven vrij te komen. In zeldzame gevallen krijgen de hersenen dit seintje niet. Ondanks dat er geen eitje meer vrijkomt, kan er nog wel wat bloedverlies zijn.
Wanneer is de cyclus verstoord?
De (natuurlijke) menstruatie kan schommelingen vertonen. De ene maand komt je ongesteldheid 25 dagen na de vorige, de volgende maand kan dit gerust 30 dagen zijn. Als het niet meer duidelijk is wanneer de menstruatiecyclus begint en eindigt, wordt er gesproken van een verstoorde cyclus.
Dit kan vanaf de eerste menstruatie het geval zijn. Het kan ook gebeuren dat je ineens onregelmatig menstrueert. De oorzaak hiervan? Dat is verschillend. Stress is een bekende boosdoener, maar eigenlijk zijn er te veel mogelijke oorzaken om op te noemen. Het is in ieder geval slim om contact op te nemen met je huisarts als je plotseling last krijgt van een verstoorde cyclus.
Conclusie
De gemiddelde ongesteldheid duurt een dag of vier. Sommige vrouwen zijn er na een paar dagen van af, anderen kunnen een week zoet zijn met hun menstruatie. Hoeveel last je ervan hebt, is verschillend. Ongesteldheid kan gepaard gaan met heftige krampen, hoofdpijn en duizeligheid, terwijl er ook vrouwen zijn die het ‘nauwelijks’ merken.
De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Vrouwen die een anticonceptiemiddel zoals de pil gebruiken, hebben meer kans op een regelmatige cyclus.