Amouret
Hoe lang overleeft sperma

Hoe lang overleeft sperma? Ontdek de feiten en mythen rond de levensduur van sperma

Bij dit soort vragen moet ik altijd denken aan de film Look who’s talking. Ik ben opgegroeid in een tijd waarin de eicel genaamd internet nog bevrucht moest worden. Tel daarbij op dat ik in het conservatieve Zeeland woon waar sowieso al niet veel wordt gepraat, zeker niet over seks, en je snapt dat ik mijn kennis op het gebied van voortplanting ergens anders vandaan moest halen.

In Look who’s talking zie je in de openingsscène allerlei kikkervisjes op zoek gaan naar de eicel. Het is meteen prijs, maar dat is zeker niet altijd het geval. Niet getreurd, sperma kan nog best lang overleven in het vrouwelijk lichaam. Hoe lang overleeft sperma precies? Je ontdekt het in dit artikel.

Hoe lang overleeft sperma?

Zo lang leven jouw zaadjes

De meeste mannen staan er niet bij stil hoe lang hun afgeschoten zaadjes in leven blijven in het vrouwelijk lichaam. Dat heeft er deels mee te maken dat het ons mannen tijdens de daad vooral om het lozen te doen is en niet om de kwaliteit van onze lozing. Daarnaast worden er dagelijks miljoenen nieuwe zaadcellen aangemaakt.

Als je de cijfers erbij pakt, is het eigenlijk een klein wonder dat een vrouw die geen anticonceptie gebruikt, niet na iedere keer dat een man in haar klaarkomt zwanger raakt. Per zaadlozing zijn er namelijk gemiddeld meer dan 100 miljoen zaadcellen van de partij.

En dan hebben deze zaadcellen ook nog eens een dag of drie de tijd om de eicel te vinden en deze te bevruchten. In het vrouwelijk lichaam leeft een zaadcel gemiddeld drie dagen. Dat is buiten het lichaam trouwens wel anders. Sperma heeft vocht en warmte nodig om te overleven. Als je je kwakje op je broek dropt, zijn de zaadcellen na een paar minuten dood en blijft alleen een vieze vlek over.

Kwaliteit van sperma verbeteren?

Stelletjes die moeite hebben met zwanger raken, gaan als eerste de kwaliteit van het sperma onderzoeken. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen bij mannen namelijk makkelijker aan het licht worden gebracht dan bij vrouwen. Als je onvruchtbaar bent, is daar niks aan te doen.

Vruchtbare mannen kunnen de kwaliteit van hun sperma wel verbeteren, bijvoorbeeld door gezond te eten, goed te slapen en geen stress te hebben. En nog een leuke, een te strakke onderbroek is ook niet goed voor je zaad. Daarnaast speelt leeftijd een rol. Niet alleen voor de kwaliteit van het sperma, maar ook voor de hoeveelheid. Voor dat laatste is er een hulpmiddel. Semaxin zou de productie van sperma vergroten en als klap op de vuurpijl de zin in seks vergroten. Ontdek hier of het werkt.

Conclusie

Over sperma is veel zin en onzin verschenen. Dikker sperma is bijvoorbeeld niet beter dan dunner sperma en de kans op bevruchting is ook niet groter bij flinke zaadlozingen, eerder kleiner.

Wij houden ons bij het belangrijkste feit. En dat is dat sperma in het vrouwelijk lichaam gemiddeld 3 dagen leeft.

Avatar foto

Martijn Katsman