Amouret
Jeuk aan de schaamlip

Jeuk aan de schaamlippen: hoe je het kunt voorkomen en behandelen

Veel vrouwen hebben last van jeuk aan de schaamlippen. In principe kan het geen kwaad, maar het is geen prettige plek om jeuk te hebben. In een volle winkelstraat kun je immers moeilijk met de hand in de broek een minuut of tien gaan krabben. Het kan wel, maar dan heb je een hoop bekijks. Het is dan ook interessant om te kijken naar jeuk aan de schaamlippen en hoe je het kunt voorkomen en behandelen.

Om te weten hoe je vaginale jeuk kunt voorkomen, is het goed om te kijken naar de oorzaken. Pas als je dit weet, kun je een geschikte behandeling starten en wat dingen veranderen om jeuk aan de schaamlippen te voorkomen.

Jeuk aan de schaamlippen: hoe je het kunt voorkomen en behandelen

Wat is jeuk aan de schaamlippen?

Jeuk aan de schaamlippen dekt niet de complete lading. Je kunt namelijk ook jeuk dieper in de vagina hebben. Jeuk aan de schaamlippen en in de vagina is vooral vervelend. Het jeukt als de neten en zoals gezegd is het niet de meest fijne plek om te gaan krabben. Ook als je alleen thuis bent, is het zaak om voorzichtig te krabben, omdat je met je nagels behoorlijk wat schade kunt aanrichten.

Hoe ontstaat het?

Jeuk aan de schaamlippen kan verschillende oorzaken hebben. Om je maar meteen gerust te stellen, in de meeste gevallen kan deze jeuk geen kwaad. De jeuk gaat ook vanzelf weer over.

Er kan echter ook iets anders aan de hand zijn. Dan kun je denken aan een besmettelijke huidaandoening of in de ergste gevallen een soa. Als de jeuk aanhoudt of er een komt een beetje afscheiding uit je vagina, dan is het slim om contact te zoeken met de huisarts.

Zo kun je je jeuk aan de schaamlippen behandelen

Vaginale jeuk is vervelend, omdat het gepaard kan gaan met pijnlijke en branderige schaamlippen. Ook kun je een schraal of branderig gevoel in de vagina hebben of pijn hebben bij het plassen of de seks. En dat laatste moet je natuurlijk helemaal niet hebben.

Onschuldige jeuk aan de schaamlippen gaat gewoon weer over, waardoor er geen behandeling nodig is. Ook als de veroorzaker een schimmelinfectie is, hoef je deze niet per se te behandelen. Dat is wel het geval als de schimmelinfectie niet verdwijnt. Je huisarts kan je een schimmeldodend medicijn voorschrijven.

Wanneer de oorzaak een ontsteking is, kun je antibiotica of een schimmeldodend medicijn gebruiken. En als de jeuk het gevolg van een soa is, zul je van de huisarts iets voorgeschreven krijgen. En licht ook altijd even je bedpartners in.

Hoe voorkom je vaginale jeuk?

Iedere vrouw kan last krijgen van jeuk aan de schaamlippen, helemaal te voorkomen is het dan ook niet. Je kunt echter wel het nodige doen. Zo is het belangrijk om de vagina niet met zeep of intieme verzorgingsproducten te wassen. Het slijmvlies van de vagina kan hierdoor geïrriteerd raken.

Hoe je seks hebt, speelt eveneens een rol. Vrijen met een droge vagina doet niet alleen pijn, maar kan ook het slijmvlies irriteren. Neem genoeg tijd om in de mood te komen en gebruik een beetje glijmiddel.

En als je wisselende bedpartners hebt en een soa wilt voorkomen, hoeven we je niet uit te leggen dat het slim is om een condoom te gebruiken.

Om in de stemming te komen en je partner het hoofd op hol te brengen, kun je een string dragen. Het ziet er spannend uit, zeker als er een stukje string te zien is. Overdreven goed voor je vulva is het niet. Niet dat het meteen kwaad kan, maar als je gevoelig bent voor vaginale jeuk en schimmelinfecties, is het beter om geen string te dragen. Gelukkig zijn er genoeg andere spannende kledingstukken om je partner wild te maken.

Conclusie

Jeuk aan de schaamlippen is vervelend, maar kan in de meeste gevallen geen kwaad. Als de jeuk aanhoudt, is het slim om je huisarts een bezoekje te brengen. Als er namelijk wel iets aan de hand is, is het belangrijk dat dit wordt opgelost. Bij een schimmelinfectie zal dit met antibiotica of een schimmeldodend middel gebeuren. En bij een soa krijg je van de huisarts het juiste middel voorgeschreven.

De jeuk is niet altijd te voorkomen, maar met de goede hygiëne kom je al een heel eind.

Avatar foto

Martijn Katsman