Amouret
Kegeloefeningen

Kegeloefeningen: wat is het en waarom zou je het doen?

Bij kegeloefeningen hoef je niet aan het balspel van vroeger te denken, zeg maar de knullige variant van bowlen. De kegeloefeningen in dit artikel zijn vernoemd naar Arnold Kegel. Hij was gynaecoloog en heeft de oefeningen zelf uitgevonden. Hoe ze eruitzien en wat je aan kegeloefeningen hebt, lees je de komende minuten. En dan kom je er ook achter dat ze toch iets met ballen te maken hebben.

Wat zijn kegeloefeningen?

Laten we om te beginnen eens kijken naar het ontstaan van kegeloefeningen. Arnold Kegel was een Amerikaanse gynaecoloog die behalve de oefeningen ook de perineometer heeft uitgevonden. Dit apparaatje meet de kracht van de bekkenbodemspieren. Daar zijn ook de kegeloefeningen voor bedoeld. Straks gaan we hier uitgebreid op in.

Je bekkenbodemspieren worden met de ideeën van Arnold Kegel onder handen genomen. Deze spieren zijn een soort slinger die de blaas, het rectum en de vagina ondersteunen. Simpel gesteld betekent dit dat als je naar het toilet moet, de spieren samentrekken. Als ze dat niet doen, dan loopt alles eruit. En daarmee bedoelen we niet alleen de urine.

Dat is ook de reden dat Arnold Kegel de oefeningen heeft bedacht. Ze moesten incontinentie bij vrouwen tegengaan. Het is ook niet vreemd dat een gynaecoloog zich hiermee bezig hield. Na de geboorte van een kind worden de bekkenbodemspieren flink uit elkaar getrokken. Iedere vrouw die weleens is bevallen, weet dat dit niet vanzelf gaat. De bekkenbodemspieren worden dus een beetje aangetast.

Ze hebben echter nog een belangrijke rol. Getrainde bekkenbodemspieren verhogen het genot in bed, onder meer in de vorm van intensere orgasmes. Nu kun je de spieren op allerlei manieren trainen, bijvoorbeeld met vagina ballen. Maar wij gaan ons concentreren op kegeloefeningen. Hier kun je trouwens ook vagina ballen voor gebruiken.

Hoe doe je kegeloefeningen?

In principe is het helemaal niet moeilijk om kegeloefeningen te doen. We hebben het inderdaad over ‘in principe’, omdat ongeveer een derde van de vrouwen de oefeningen op een verkeerde manier doen. Het is zaak om de juiste spieren te voelen en te herkennen, zodat je op de goede manier traint.

Hoe vind je deze spieren? Op het toilet. Ja, het is echt waar, als je zit te plassen kun je de spieren voelen. Dit doe je door de urinestraal plots te onderbreken als je aan het plassen bent. De spier die je hiervoor gebruikt is de pubococcygeus. Die naam mag je meteen weer vergeten. We melden er nog wel even bij dat de pubococcygeus samentrekt als je klaarkomt.

In ieder geval is dit de spier die je moet hebben, voor de betere orgasmes, maar ook voor kegeloefeningen.

Drie soorten kegeloefeningen

Als je de juiste spier te pakken hebt, we gaan de naam niet nog een keer noemen, kun je beginnen. Er zijn drie soorten kegeloefeningen. Dat betekent niet dat er maar drie oefeningen zijn. Die zijn er in overvloede.

Laten we eerst naar de drie soorten kijken:

  1. Je spant je bekkenbodemspieren aan, gedurende 5 tot 10 seconden. Daarna laat je de spieren weer los.
  2. Je drukt de spier naar beneden, alsof je moet poepen. Zo gaat je bekkenbodem zich ontspannen.
  3. Je spant de spieren zo snel mogelijk op, om ze daarna weer meteen te ontspannen.

Kegeloefeningen voor mannen

Bij oefeningen voor de bekkenbodemspieren wordt meteen aan vrouwen gedacht. Maar wist je dat ook mannen dit soort oefeningen kunnen doen. Ze zijn zelfs zeer bevorderlijk voor de prestaties in bed, specifiek voor de ejaculatie.

Mannen die kegeloefeningen doen, kunnen krachtiger spuiten. En als ze echt getraind zijn, kunnen ze de kracht van hun zaadlozing verminderen. Het resultaat daarvan is dat ze 10 tot 20 minuten later weer een keer kunnen klaarkomen.

En een derde voordeel is dat mannen die kegeloefeningen doen hun erectie langer vast kunnen houden. Daar moet je wel flink lang voor trainen. Mannen die hem moeilijk omhoog krijgen, kunnen dan ook beter erectiepillen gebruiken.

Dit zijn de beste kegeloefeningen

Het is natuurlijk geen wedstrijd. Het doel van kegeloefeningen is om de bekkenbodemspieren sterker te maken. Met welke oefening dat gebeurt, doet niet ter zake. Bovendien reageert elk lichaam anders op oefeningen. De drie die we hieronder beschrijven, hebben ons het meest geholpen.

Kegeloefening 1

Je gaat op je rug liggen en trekt je knieën op. Daarbij leg je je armen langs je lichaam. Je ademt langzaam in, totdat je buik vol wordt. Bij het uitademen trek je je bekkenbodem op vanaf je stuitje. Het lijkt op het sluiten van de rits van een strakke broek. Het is belangrijk dat je stuitje niet van de grond komt. En probeer drie rustige ademhalingen te doen. Daarna laat je de spanning los.

Kegeloefening 2

Je gaat op je handen en knieën zitten alsof je aan het kruipen bent, waarbij je heupen precies boven je knieën zitten. Trek je bekkenbodem stevig op en concentreer je op de plek waar je dit voelt. Daarna beweeg je je billen naar achter, alsof je gaat hurken. Als de bekkenbodem los komt, neem je de startpositie weer in.

Kegeloefening 3

Je gaat op een harde stoel zitten en buigt een beetje naar voren. Je lichaam bevindt zich precies boven de opening van je vagina. Je spant 5 seconden lang je bekkenbodem zo stevig mogelijk aan. Daarna neem je een pauze van 10 seconden en herhaal je de oefening.

Al deze oefeningen doe je in series. Wij houden ervan om drie setjes van 10 te doen. Een uitzondering vormt de tweede oefening. Daar houden we het bij drie series van 5 herhalingen.

Conclusie: dit doen kegeloefeningen voor jou

Officieel zijn kegeloefeningen bedacht om urineverlies bij vrouwen te voorkomen. Daar kun je de oefeningen nog steeds voor doen. Maar wij focussen ons toch meer op seks en het genot dat je daarbij beleeft. En kegeloefeningen maken de seks een stukje lekkerder.

Met sterke bekkenbodemspieren kun je intenser klaarkomen. Dat geldt niet alleen voor vrouwen, ook mannen hebben veel aan deze oefeningen. Ga dus maar lekker aan de slag en over een maand ben je een tijger(in) in bed.

Avatar foto

Martijn Katsman