Amouret
Tot wanneer abortus

Tot wanneer is abortus wettelijk toegestaan?

Ben je ongewenst zwanger? Dankzij de Abortuswet is het mogelijk om de zwangerschap af te breken. Dit zijn natuurlijk geen beslissingen die je snel neemt. Het gaat over een kindje dat in je buik aan het groeien is. Als je echt zeker weet dat je het kindje niet wilt houden, kun je abortus laten plegen. Tot wanneer is abortus wettelijk toegestaan? Het antwoord op deze vraag krijg je in dit artikel.

Een abortus kan op twee manieren, met een abortuspil en wegzuigen. We leggen je straks uit hoe dit in zijn werk gaat. Ook leggen we je uit wat je moet doen als je abortus wilt laten plegen.

Tot wanneer is abortus wettelijk toegestaan?

Abortus in Nederland

Abortus is in Nederland sinds 1984 officieel toegestaan. Dit is niet zonder slag of stoot verlopen. Abortus plegen valt in de christelijke gemeenschap namelijk niet zo goed. In de Bijbel wordt niet expliciet over abortus geschreven, maar wel over het beëindigen van het leven van een foetus. Alleen als de zwangerschap voor de moeder levensbedreigend is, mag deze worden afgebroken. In alle andere gevallen is het moord. Althans, dat staat in de Bijbel.

Ook nu nog leidt abortus tot felle discussies. Als de NOS een bericht over abortus op Facebook plaatst, gaat het helemaal los in de reacties. En ook in de politiek zijn er geregeld conflicten, bijvoorbeeld tussen de SGP en D66.

In ieder geval is het wettelijk toegestaan om abortus te laten plegen. Dit mag alleen bij een arts of kliniek die daar een vergunning voor heeft. Minderjarigen tot 16 jaar hebben toestemming van hun ouders nodig. Meisjes tussen 16 en 18 jaar moeten, zoals dat genoemd wordt, handelingsbekwaam worden geacht. Zijn ze dat niet, dan moeten hun ouders of voogd toestemming geven. 

Tot wanneer mag je abortus laten plegen?

Als je ongewenst zwanger bent en je weet zeker dat je het kindje niet wilt houden, dan kun je tot 24 weken zwanger abortus laten plegen. De wettelijke termijn is 24 weken, maar de meeste artsen houden 22 weken aan, omdat ze tot op 2 weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen.

Er is voor 24 weken gekozen, omdat de foetus na deze periode buiten het lichaam kan overleven. Abortus na 24 weken is strafbaar, tenzij er een zwaarwegende medische reden is. Een voorbeeld is als vast is komen te staan dat de ongeborene niet levensvatbaar is.

In de eerste 9 weken kan de zwangerschap worden beëindigd met een abortuspil of door de embryo weg te zuigen. Na 9 weken kan dit alleen nog door middel van wegzuigen.

De abortuspil

De abortuspil is de samenvatting van tabletten en twee medicijnen. Het eerste medicijn is mifepriston. Dit medicijn slik je in de kliniek of het ziekenhuis. Mifepriston blokkeert het hormoon dat de zwangerschap in stand houdt, zodat de zwangerschap stopt. In de meeste gevallen merken vrouwen weinig van dit tablet. Er kan wat vaginaal bloedverlies zijn, ook kunnen vrouwen last van krampen krijgen.

Misoprostol is het tweede medicijn. Dit zijn vier tabletten die thuis moeten worden ingenomen. De tabletten worden ingebracht in de vagina, 8 tot 72 uur na de toediening van mifepriston. Het is als het inbrengen van een tampon. Van misoprostol krijgen de meeste vrouwen wel last. 4 tot 6 uur na de inname ontstaan er buikkrampen en bloedverlies. Misselijkheid en diarree zijn andere bijwerkingen.

Met het bloedverlies komt de zwangerschap mee. Tijdens de eerste dag is het bloedverlies het hevigst, soms ook nog op dag twee. Daarna wordt het bloedverlies snel minder, maar het houdt nog zo’n twee weken aan.

Het advies is om de eerste 10 dagen geen vaginale seks te hebben en niet te zwemmen en in bad te gaan. Douchen mag wel.

Abortus via wegzuigen

Vrouwen die langer dan 9 weken in verwachting zijn, kunnen niet meer voor de abortuspil kiezen. De enige manier is wegzuigen. Vrouwen die minder dan 9 weken zwanger zijn, mogen overigens ook voor deze behandeling kiezen.

Wegzuigen wordt in de medische wereld curretage genoemd. Er is een verschil tussen curretage tot 13 weken zwangerschap en daarna.

Curretage tot 13 weken

Deze behandeling kan vanaf 10 dagen dat je overtijd bent tot 13 weken zwangerschap. Vrouwen krijgen, net als bij de abortuspil, eerst misoprostol toegediend. Dit opent de baarmoedermond alvast een beetje.

Daarna brengt de arts een dun buisje via de vagina in de baarmoeder en zuigt deze leeg. De behandeling kan gepaard gaan met flinke krampen, vergelijkbaar met krampen tijdens de menstruatie. Als de arts klaar is, na ongeveer 10 minuten, verdwijnen de krampen meteen.

Tijdens de behandeling wordt er verdoving toegediend. Dit kan door middel van plaatselijke verdoving, met een prik in de zijkant van de baarmoedermond. Een roesje is de andere optie. In de eerste twee weken na de behandeling kan er nog wat bloed uit de vagina komen, vergelijkbaar met de menstruatie.

Curretage vanaf 12 weken

Het wegzuigen bij vrouwen die 12 weken of langer zwanger zijn, duurt wat langer. Ook in dit geval wordt eerst het medicijn misoprostol toegediend. Tot 17 weken kan er gekozen worden voor verdoving van de baarmoedermond of een roesje. Na 17 weken wordt er altijd een roesje gegeven. Het prettige van een roesje is dat er weinig tot niks gevoeld wordt.

Wat moet je doen als je abortus wilt laten plegen?

Dit zijn beslissingen waar je niet voor wilt komen te staan. De realiteit kan echter anders zijn en dan is het zaak om er erg goed en lang over na te denken. Deze beslissingen neem je niet in je eentje. Je huisarts zal je dan ook adviseren om goede gesprekken te voeren met vrienden, je ouders en, indien aanwezig, je partner.

De eerste stap is om naar de huisarts of een andere hulpverlener te gaan. Tijdens het eerste gesprek zul je veel uitleg krijgen over wat de mogelijkheden zijn. Natuurlijk hoef je dan nog niet te beslissen of je abortus wilt laten plegen.

Onthoud dat de huisarts of andere hulpverlener jouw keuze steunt, of dit nu een abortus of een voortzetting van de zwangerschap is. Artsen hebben een beroepsgeheim en mogen wat je hen vertelt niet aan anderen doorvertellen.

Abortus na 24 weken in het buitenland

De Nederlandse wetgeving heeft abortus na 24 weken strafbaar gesteld. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag een arts nog een abortus uitvoeren. Dat is in België anders. Daar is er namelijk geen grens aan de zwangerschapsleeftijd, indien er sprake is van een ernstige afwijking.

Het is dan ook niet strafbaar om als Nederlandse vrouw in een Belgische kliniek abortus te laten plegen. Hoe het zit met de vergoeding, hangt van de verzekering en de kliniek af. Abortus in Nederlands is altijd gratis, ook als je alleen basisverzekering hebt.

Conclusie

In Nederlands is het wettelijk toegestaan om tot 24 weken zwangerschap abortus te laten plegen. In de praktijk komt dit neer op 22 weken, omdat artsen de duur van de zwangerschap tot op 2 weken nauwkeurig kunnen vaststellen.

De behandeling kan via wegzuigen of met de abortuspil. De pil is alleen in de eerste 9 weken van de zwangerschap een optie, daarna ben je verplicht om voor wegzuigen te kiezen. Na de abortus kun je twee weken last van bloedingen houden.Abortus is een beslissing die je de rest van je leven met je meedraagt. Denk er daarom goed over na. En onthoud dat er condooms zijn.

Avatar foto

Martijn Katsman