Amouret
Wanneer morning after pil

Wanneer moet je de morning-afterpil gebruiken? Een gids voor effectief gebruik

Je bent lekker een avondje uit. In de club beweeg je automatisch mee op de beat, net als de man die ineens achter je komt staan. Het dansen wordt steeds intiemer en jullie ook. Even later belanden jullie dan ook in bed en beleef je de mooiste nacht van je leven. De ochtend erna schrik je plots wakker. In alle opwinding zijn jullie een condoom vergeten en je zit ook niet aan de pil. Gelukkig bestaat er zoiets al de morning-afterpil.

Wanneer moet je de morning-afterpil gebruiken? En hoe lang kan dat nog? In deze gids leggen we je uit wanneer je de morning-afterpil het beste kunt slikken en hoe de pil werkt. En we gaan zeker niet de alwetende uithangen, maar we vertellen je wel hoe je ook met een condoom volop van de seks kunt genieten.

Wanneer moet je de morning-afterpil gebruiken? Een gids voor effectief gebruik

Wat is de morning-afterpil?

De morning-afterpil is iets waar iedereen wel van gehoord heeft, maar de meesten niet mee in aanraking komen. Weinig mensen kunnen je uitleggen wat de morning-afterpil is en hoe deze werkt. Het wordt ook wel de noodpil genoemd. Als je deze na onbeschermde seks slikt, wordt de kans op een zwangerschap een stuk kleiner.

De morning-afterpil kun je bij de apotheek kopen. Je hebt er geen recept of verwijzing van de huisarts voor nodig. In Nederland en België kun je dit middel sinds 2000 kopen. Er is geen 100% garantie dat je niet zwanger raakt. De kans op een zwangerschap is wel een stuk kleiner. Je kunt het vergelijken met de anticonceptiepil. Deze geeft ook geen volledige garantie, maar wel een zeer goede bescherming.

De morning-afterpil stelt de eisprong uit. Dat betekent dat als je deze slikt, de zaadcellen geen eicel tegenkomen. Dan kan er dus geen bevruchting plaatsvinden. Als er al wel een eicel is vrijgekomen, dan heb je niks meer aan de morning-afterpil en moet je in plaats van je benen je vingers gekruist houden.

Wanneer moet je de morning-afterpil gebruiken?

Het is het beste om de morning-afterpil zo snel mogelijk na de onbeschermde seks te gebruiken. In het geval van de wilde nacht die eindigde in jouw of zijn slaapkamer, of in een hotel, is het dus zaak om zo snel mogelijk naar een apotheek of drogist te gaan.

Je hoeft niet per se te rennen, omdat de morning-afterpil het beste werkt als deze binnen 12 uur na de seks wordt ingenomen. Later kan ook, maar hoe sneller hoe beter.

Het is afhankelijk van het merk tot wanneer de morning-afterpil kan worden geslikt. Twee merken worden veel verkocht: Norlevo en Ella One. Norlevo kun je tot maximaal 72 uur (of 3 dagen) na de onveilige seks slikken. Ella One werkt tot 5 dagen na de seks.

Zo snel mogelijk is écht het beste. Als je te laat bent, kom je voor de keuze te staan of je het kindje wilt houden of een abortus laat plegen. Dit laatste is geen pretje, zowel lichamelijk als geestelijk niet.

Is een morning-afterpil gevaarlijk?

Laten we eerst naar de bijwerkingen kijken. Hoofdpijn komt bij 1 op de 5 vrouwen voor. Andere bijwerkingen zijn vergelijkbaar met je ongesteldheid. Dan kun je denken aan misselijkheid, buikpijn en duizeligheid. Als je gevoelig bent voor een van de bestanddelen, kun je behoorlijk last hebben van braken. Deze klachten verdwijnen meestal binnen twee dagen.

Er zijn ook vrouwen die last krijgen van gevoelige borsten, doorbraakbloedingen en onregelmatige bloedingen. Bij de volgende menstruatie verdwijnen deze klachten. Na het slikken van de morning-afterpil kan het ritme van de menstruatie wat verstoord zijn.

Bijwerkingen zijn vervelend, maar de morning-afterpil is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Het is natuurlijk geen goed teken als je iedere maand vier pillen moet slikken. Gelukkig zijn er nog andere middelen.

Geen fan van condooms? Check deze rubbertjes

Een morning-afterpil is zeker geen vervanger van het condoom of de anticonceptiepil. Niet voor niks wordt het een noodpil genoemd. Je slikt de morning-afterpil alleen als het echt nodig is. Zie de pil daarom niet als een extra veiligheidsmarge. Als je niet zwanger wilt raken, is de morning-afterpil geen middel, maar een noodoplossing.

Over seks met een condoom bestaat onder sommigen een negatief beeld. Het zou voor mannen minder lekker zijn, omdat je het allemaal wat minder goed zou voelen. Dat kunnen we niet voor iedere man bepalen. Wat we wel kunnen meegeven, is dat er tegenwoordig veel condooms op de markt zijn die je nauwelijks voelt. Dit zijn de zogenoemde ultradunne condooms.

Deze rubbertjes zijn zo dun dat je echt nauwelijks voelt zitten. We hebben dit zelf uitgetest en het kwam heel dicht in de buurt van seks zonder condoom. En ze zijn net zo sterk als andere condooms.

Bevalt het dan nog niet, dan kun je proberen om glijmiddel te gaan gebruiken. Dit zit overigens ook standaard op een condoom, maar wat extra glijpret kan geen kwaad. Ook op het gebied van glijmiddel is er erg veel te koop. Dit loopt uiteen van glijmiddel met smaak (ideaal voor orale seks) tot anaal glijmiddel, voor het geval je het eens aan de andere kant wilt proberen. 

Tot slot, en dan nemen we wel even de rol van opvoeder op ons, seks zonder condoom kan je ook een soa bezorgen. Let dus gewoon een beetje op!

Conclusie

Kleed je snel aan, want je moet zo rap mogelijk naar de apotheek of drogist. De morning-afterpil heeft de beste werking als je deze binnen 12 uur na de seks inneemt. Als dat niet lukt, is het advies om dit binnen 24 uur te doen. De morning-afterpil kan, afhankelijk van het merk, drie tot vijf dagen na de seks worden ingenomen.

De pil stelt het vrijkomen van de eicel uit. Het is geen vervanger van het condoom of de anticonceptiepil. Een morning-afterpil slik je alleen als het echt niet anders kan.

Avatar foto

Martijn Katsman