Een condoom heeft twee functies, bescherming tegen zwangerschap en tegen soa’s. De bescherming is niet 100%, maar komt heel dicht in de buurt. Daar zijn de fabrikanten dus goed in geslaagd. Het comfort is lang van ondergeschikt belang geweest. Dat is niet erg, maar de meeste mannen zullen het erover eens zijn dat het dragen van een condoom niet altijd een pretje is.
Gelukkig zitten fabrikanten zoals Durex niet stil. Ze beseffen dat een condoom ook een beetje comfortabel moet zitten. Het comfort wordt deels door het materiaal bepaald, maar ook door de juiste maat. In dit artikel behandelen we de vraag: ‘welke maat condoom is geschikt voor jouw comfort en veiligheid?’
Welke maat condoom is geschikt voor jouw comfort en veiligheid?
Hoe kom je erachter wat de beste maat voor jou is?
De goede maat is ontzettend belangrijk. Dat is bij schoenen en kledingstukken zo, en dan gaat het alleen om het comfort. Bij condooms komt de factor veiligheid er nog bij. Als een condoom te los zit, kan de bescherming niet meer worden gegarandeerd, zowel met betrekking tot zwangerschap als tot een soa.
Heb je vroeger weleens een piemelwedstrijd gedaan? Zo niet, dan ben ik de enige, maar goed. Voor het bepalen van de juiste maat condoom, zul je je penis moeten opmeten. Zorg ervoor dat je piemel stijf is. Halverwege de penis meet je de omtrek door er een meetlint om te leggen. Schrijf de omtrek op en in de onderstaande tabel vind je de juiste maat.
Penisomtrek | Maat condoom |
Tot 10 cm | 47 mm |
10 – 11 cm | 49 mm |
11 – 11,5 cm | 53 mm |
11,5 – 12 cm | 57 mm |
12 – 13 cm | 60 mm |
13 – 14 cm | 64 mm |
Vanaf 14 cm | 69 mm |
De grote condoomfabrikanten hebben alle maten in het assortiment. En je hoeft niet te wanhopen als je een klein condoom of juist een groot condoom nodig hebt. Vanaf condoommaat 64 mm wordt er gesproken over XL of XXL.
Wanneer is een condoom te groot en wanneer te klein?
We gaven daarnet al aan dat de juiste maat erg belangrijk is bij condooms. Een condoom dat te los zit, kan tijdens de seks van de penis afglijden. En als het wel blijft zitten en je bent klaargekomen, loop je het risico dat er sperma uit het condoom druppelt, wat uiteraard niet de bedoeling is.
Een te klein condoom is ook geen pretje. Om te beginnen krijg je ze nauwelijks om. En als ze eenmaal zitten, voelt je jongeheer zich als een komkommer die geplet wordt.
Door de omtrek van je penis te meten, kom je al een heel eind met de juiste maat. Daarnaast voel je het ook. Een condoom moet strak zitten, maar nog redelijk comfortabel. Dunnere condooms van goede kwaliteit voel je nauwelijks zitten. Als je het gevoel hebt dat je penis wordt afgekneld, heb je een grotere maat nodig.
Is er extra bescherming nodig?
Een condoom biedt tussen 95 en 98% bescherming tegen zwangerschappen en soa’s. Vrouwen die 100% zeker willen weten dat ze niet zwanger raken, kunnen voor extra protectie kiezen. Anticonceptiemiddelen zoals de pil zijn een mogelijkheid. Een vrouwencondoom kun je niet naast een mannencondoom gebruiken. Het is het een of het ander.
Extra bescherming tegen soa’s is er niet. Daar hoef je niet bang van te worden. Door een condoom te gebruiken, word je zo goed als zeker niet besmet. Als je een vaste sekspartner hebt, kun je voor de zekerheid altijd een soa-test laten doen. Met wisselende partners is dat uiteraard lastig.
Conclusie
Het condoom heeft een mooie evolutie doorgemaakt. Vroeger was er wat minder aandacht voor het draagcomfort, waardoor het best een kwelling kon zijn om een condoom te gebruiken. Dat is tegenwoordig wel anders. Er zijn zoveel soorten en maten op de markt dat er voor iedereen een goed en comfortabel rubbertje te vinden is.
Wat is de juiste maat? Meten is weten! Door de omtrek van de stijve penis te meten, weet je welke maat je moet hebben. De tabel staat in het midden van dit artikel. Wil je extra comfort? Kies dan voor een dun condoom.En als het condoom ook voor orale verwennerij bedoeld is, is het leuk om een smaakjes condoom te kopen. Het is op dat vlak net een ijswinkel, met allerlei smaken.